De oecumenische leerhuiswerkgroep organiseert komend seizoen weer een aantal activiteiten. We vragen u zich van tevoren aan te melden voor een leerhuisactiviteit. Dit kan tot twee dagen voor de geplande datum per e-mail bij Yvonne Vos. Meer informatie bij de leerhuizen hieronder.
DE HERINNERING AAN KAMP WESTERBORK
Lezing: Bas Kortholt, historicus en hoofd onderzoek van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Sinds de oprichting in 1983 bezochten bijna 4 miljoen mensen het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en naar schatting miljoenen meer het voormalige kampterrein. Vrijwel elk van deze bezoekers voorzag kamp Westerbork van een andere interpretatie. Voor velen had het kamp een andere identiteit. Het is daarmee wat in de wetenschap een 'lieu de mémoire’ wordt genoemd: een gelaagde en soms betwiste plaats van vele betekenissen. Het zijn deze vele betekenissen die centraal staan in de lezing.
Aan bod komen de verschillende bewoningsgeschiedenissen van Westerbork - van Vluchtelingenkamp in 1939, Doorgangskamp in 1942 en Interneringskamp in 1945 tot Militair Kamp in 1949, Opvangplek in 1950 en Woonoord in 1951 - maar juist ook de geschiedenis van de herinnering aan het kamp. Kamp Westerbork als monument en museum, tegelijkertijd concreet en abstract, authentiek en geënsceneerd. Westerbork als lokaal, nationaal én internationaal erfgoed waar heden en verleden samen komen. Kamp Westerbork in zijn rol als ‘open zenuw’; een spiegel van het ‘anti-geheugen’ die ons toont hoe we in de afgelopen 80 jaar met onze herinnering aan de oorlog zijn omgegaan. En vandaag de dag nog steeds omgaan. Hopelijk kunnen we hier iets van leren.
Datum: woensdag 26 februari 2025
Plaats: kerkelijk centrum Op de Helte, Touwslager 125, Roden
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Kosten: € 5,--
Opgave: vooraf tot uiterlijk 24 februari bij Yvonne Vos:
“EET GESCHIEDENIS, MIJN ZOON….”
Lezing: Bart Elbert, emeritus dominee Protestantse gemeente Beetsterzwaag en voorheen dominee PKN Roden-Roderwolde
“Eet geschiedenis, mijn zoon….” Dat zei de vader tegen zijn zoon toen hij hem bij het begin van het Pesachmaal het eerste stuk matses aanreikte. De joodse gemeenschap viert van 13 tot 20 april 2025 het feest van Pesach. Feest van de lente, van bevrijding en vernieuwing.
Op de avond vooraf wordt de seidermaaltijd gehouden. Een avond vol symboliek en verhalen: de haggada, matses, bittere kruid, Psalmen, glazen wijn en Exodus, uittocht en waarom is deze avond anders? Het is niet alleen maar geschiedenis, een verhaal van toen, vooral ook is het een “leermodel”, een bewustwording rond thema’s van onderdrukking en bevrijding.
Het is een verhaal voor nu!
Vanavond zoeken wij in de bijbelse verhalen naar de achtergronden van dit feest. Daarbij volgen wij ook stukken uit de haggada, de vertellende liturgie. Wij zullen vast ook de overeenkomsten in onze vieringen van de eucharistie en het avondmaal herkennen. Immers Jezus vierde ook Pesach met zijn leerlingen.
Datum: woensdag 9 april 2025
Locatie: kerkelijk centrum Op de Helte, Touwslager 125, Roden
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Kosten: € 5,--
Opgave: vooraf tot uiterlijk 7 april bij Yvonne Vos: