In het kader van het 10-jarig bestaan van onze parochie zullen regelmatig de verschillende vrijwilligersgroepen in het zonnetje worden gezet. We beginnen met de bloemengroepen.
Tijdens de Franciscusviering in Roden keek ik met genoegen naar de prachtige (zonne-)bloemen waarmee de kerk was versierd. Bloemen: een belangrijk onderdeel in de eredienst. Reden temeer om in dit jubeljaar de mensen van de bloemengroepen in het zonne(bloeme)tje te zetten!
In de locaties van Zuidlaren, Roden en Assen bestaan al jarenlang groepen met een behoorlijk vaste samenstelling. Sommige leden verzorgen dit al 35 jaar of langer, maar gelukkig komen er ook steeds weer nieuwe schikkers bij. In Zuidlaren is de groep zes, in Assen zeven en in Roden twaalf personen groot! Elk jaar maakt iedere groep tijdens een overleg een rooster, waarbij men vooral met hoogtijdagen met meer mensen aan het werk gaat.
Bloemen zijn duur en de kerken zijn niet rijk. Elke groep is creatief. Veel groen en soms ook bloemen komen uit eigen tuinen, uit de tuin van de pastorie of uit de eigen volkstuin. Soms is de winkel of supermarkt de bloemleverancier (Assen en Zuidlaren), maar de mooiste regeling heeft Roden. Op zaterdag mag men de bloemen, die op maandag niet meer te verkopen zijn, gratis ophalen bij bloemhandel Scheerhoorn in Leek.
Vaste plaatsen waar bloemen staan zijn in alle kerken het altaar, het Maria-altaar,
in de Mariakapel (Assen), naast het tabernakel (Roden), soms ook in de hal of in de ontmoetingsruimte.
Roden verzorgt ook een altaarstuk bij een uitvaart en met Allerzielen 'groen' om de kaarsen voor de overledenen. Assen besteedt ook bij trouwpartijen en uitvaarten extra aandacht aan de versiering, soms rekening houdend met wensen van familieleden.
Persoonlijke aandacht
Voldoening uit het werk krijgt men in Zuidlaren vooral als de kerk uitstraalt dat er persoonlijke aandacht aan is gegeven. Men schildert met bloemen tot een mooi resultaat. In Roden inspireert men elkaar en werkt men samen om te zorgen dat de bloemstukken er prachtig uitzien. De dames in Assen vinden de Paasdagen de mooiste tijd om te schikken. De bloemengroep verzamelt de voor de Goede Vrijdagviering meegebrachte kleurenpracht en zet de hele kerk vol. Het is mooi dat elke 'schikker' zijn of haar persoonlijke stijl heeft, maar iedereen vindt het prettig om positieve reacties van de parochianen te ontvangen!
Roder Vasten-bloemschikking
Het liturgisch jaar kent zijn eigen kleuren en daar wordt zeker rekening mee gehouden. Met Pasen: geel en wit; met Pinksteren en de vormselviering rood. Op de feestdagen voor Maria zijn de kleuren wit en blauw, of de seizoenskleuren (afhankelijk van wat de eigen tuinen bieden).
In Roden wordt in de Vastentijd elke week een bloemschikking gemaakt die geïnspireerd is op de Vastenkalender. De symboliek wordt duidelijk gemaakt door de tekst die erbij gelegd wordt. Ook heeft men in Roden al tweemaal een oecumenische avond georganiseerd over liturgisch bloemschikken. Vrouwen van alle gezindten maakten de prachtigste bloemstukken vanuit een lezing uit de bijbel met de symboliek van bloemen en voorwerpen. Ontroerend was het om te zien hoe de taal van bloemen universeel is.
Alle leden vinden het een eer en een uitdaging om de kerken zo mooi mogelijk te maken. Dat het elke week weer lukt, is voor hen allen de beste beloning, maar een extra compliment is altijd fijn!
N.B. De staties Rolde en Gieten hebben geen eigen kerkgebouw. Zij liften mee op de bloemversiering die in de kerk aanwezig is. Wel staat er vaak een eigen boeket op het altaar dat na de viering naar een parochiaan wordt gebracht.
Karin Bosman