­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

alle video's

livestream vieringen

Het verschil 200Na de Franciscusdag van 2019 hebben 342 deelnemers de enquête ‘Het Verschil’ ingevuld. Daar heeft u ons ontzettend mee geholpen en we willen u daarvoor nogmaals reuze bedanken.

De antwoorden op de enquête zijn vervolgens uitvoerig geanalyseerd. Begin maart heeft in de kerk van Zuidlaren de eerste en enige presentatie van de resultaten plaatsgevonden. Met het uitbreken van de coronapandemie waren we niet in de gelegenheid om ook in Assen en Roden  de uitkomsten van de enquête te presenteren. En omdat later dit jaar ook niet meer zal lukken, hebben we besloten om u via de website te informeren.

Diverse onderdelen
In totaal gaf u samen bijna 17.000 antwoorden en plaatste u bovendien nog eens 1.700 opmerkingen. De vragenlijst was opgesplitst in 5 onderdelen:
1.    Basisgegevens
2.    Betrokkenheid/participatie
3.    Inhoudelijke binding met de kerk
4.    Belang van geloof en kerk
5.    Hoe krijgt de katholieke kerk meer draagkracht.

Resultaten in een notendop
Aan het eind van dit artikel kunt u de volledige diapresentatie bekijken. Hieronder geven we eerst een aantal opmerkelijke resultaten weer.
1.    De meeste deelnemers (84%) zijn katholiek en zo’n 40% van de respondenten is jonger dan 65 jaar. Een groot deel van de respondenten is hoog opgeleid. Meer dan de helft heeft wetenschappelijk of hoger beroepsonderwijs gehad.
2.    Een-derde van de ondervraagden draagt het geloof uit als het ter sprake komt, eenzelfde percentage zegt ‘soms’. Maar ook 17% draagt het geloof heel bewust uit.
3.    Ruim 80% voelt zich heel erg of enigszins bij de parochie betrokken. Een mooie uitspraak daarbij: ‘Ik adem wierook en er stroomt wijwater door mijn aderen’.
4.    Kindermisbruik en ‘niet met de tijd meegaan’ wordt bij de vraag over algemene betrokkenheid bij de katholieke kerk, als negatief beschouwd. Maar mensen zien de kerk ook als ankerplaats die bijdraagt in de opvoeding.
5.    Twee-derde van u is in zijn algemeenheid tevreden over onze parochie. Drie ondervraagden zijn ontevreden.
6.    Velen van u zijn op een of andere manier bij activiteiten in de kerk betrokken. Dat varieert van schoonmaken tot een bestuursfunctie. Van de ondervraagden zijn 47 lid van één van de koren en 32 lid van één van de werkgroepen. Bij deze vraag zien we ook een aantal van 105 ondervraagden die misschien wel een bijdrage wil leveren. Aan hen doen we hierbij de oproep om niet te schromen en ons of één van de contactpersonen van de werkgroepen, koren etc. te bellen of te mailen en u aan te melden. U kunt rekenen op een hartelijke ontvangst.
7.    Over meer betrokkenheid kregen we maar liefst 342 antwoorden: De kerk zou haar deuren meer open moeten gooien! Vooral voor jongeren en kinderen. U wilt graag vaker na de viering koffiedrinken en wilt ook meer activiteiten. Laagdrempelige vieringen en een persoonlijke benadering worden ook genoemd. Iemand stelt de vraag andersom: kun je de parochie meer bij de mensen betrekken?
8.    Als het gaat om de binding met de kerk en de mate van praktiseren dan is het kaarsje opsteken een antwoord dat regelmatig terugkeert. Maar liefst 250 deelnemers laten die binding blijken door deelname aan vieringen. Het praktiserende blijkt ook uit bidden (algemeen en voor het eten), vasten tijdens de vastendagen, het lezen van de bijbel en over de kerk vertellen aan kinderen en kleinkinderen.
9.    Een aantal van u wenst meer te weten over de kerkleer, sociale leer, rituelen en sacramenten, heiligen en mystiek. De basis van ons geloof is eerder dit jaar in de cursus ‘Katholiek voor dummies’ in onze parochie gehouden. En de cursus ‘Mystiek’ kan steeds rekenen op veel belangstelling.
10.  Van de ondervraagden bezoekt 70% minstens 1x per maand een viering. Hadden we meer ‘randparochianen’ bereikt, dan was dit percentage waarschijnlijk minder hoog geweest. Wie in de viering voorgaat, lijkt minder belangrijk; dat neemt niet weg dat een Eucharistieviering doorgaans het beste wordt bezocht. Rust, contact met anderen, bezinning en ter communie gaan zijn voor u belangrijke elementen in een viering.
11.  Ook is gevraagd naar de invloed van seksueel misbruik in de katholieke kerk op uw persoonlijke binding met de kerk. De helft geeft aan dat deze redelijk groot of erg groot is, de andere helft vindt ‘weinig’ of ‘geheel niet’.
12.  U gaf aan wat u zou willen veranderen. Daaruit kwam onder meer naar voren: meer jongeren, meer koffiedrinken, meer activiteiten voor ouderen, vieringen in Zuidlaren om 10.00 uur en na de viering de parochianen de hand schudden. Een heel aantal respondenten weet niet wat ze zou willen veranderen en dit klopt bij het beeld dat veel parochianen tevreden zijn.
13.  Als het gaat om saamhorigheid in onze samenleving dan zou de kerk meer kunnen openstaan voor andere geloofsstromingen en meningen, meer midden in de wereld mogen staan, meer vernieuwen en vanuit naastenliefde iets voor een ander doen.
14.  Een aantal van u vindt dat de katholieke kerk haar stem bij politieke en maatschappelijke kwesties niet hoeft te verheffen. Maar de helft zegt ook dat in sommige kwesties het juist wenselijk is: items zoals mensenrechten, voltooid leven en euthanasie worden genoemd.
15.  Bij 89% van de ondervraagden speelt het geloof een rol in het dagelijkse leven. Het is voor een aantal onderdeel van de opvoeding en het varieert van ‘bidden’ tot ‘het goede doen, zoals Jezus heeft voorgeleefd’.
16.  Slecht een klein deel (5 tot 10%) vindt dat de maatschappij daadwerkelijk zonder de drie kerkelijke G’s (gebouw, geloof en gemeenschap) kan. Bijna de helft vindt van niet. Een groot aantal denkt dat het kan, maar acht het niet wenselijk.
17.  Veel ondervraagden zijn nauw betrokken bij de kerk en onze parochie, zo’n 70% van de ondervraagden zou de katholieke kerk dan ook bij anderen aanbevelen.

Reageren?
We begrijpen dat het resultaat van de enquête heel veel informatie biedt. Dat kan bij u tot vragen leiden. Mocht u de behoefte hebben om op onderdelen daarover met ons in gesprek te gaan, bel of mail ons dan. Met name zijn we benieuwd naar reacties van ‘randparochianen’, juist omdat we hen minder goed bereikt hebben.

het verschil blauw

Samenvattend
Als we naar het resultaat van de enquête kijken, dan zou samenvattend kunnen worden gesteld:
1.    Men is in het algemeen tevreden over de parochie.
2.    We hebben randparochianen onvoldoende bereikt.
3.    De binding met de kerk neemt af en jongeren kunnen we moeilijk bereiken.
4.    We zijn misschien wel teveel ‘in ons zelf gekeerd’ en zouden meer naar buiten moeten treden.
5.    Contact met elkaar is een belangrijk aspect van onze geloofsbeleving.

Hoe verder?
Een aantal thema’s vraagt in onze optiek meer aandacht. Het lijkt ons een aanbeveling dat werkgroepen met die thema’s aan de slag gaan en een notitie opstelt waarin de visie op die thema’s meer wordt uitgediept. Hoe zou het mogelijk anders kunnen en hoe zou dat onze parochie kunnen helpen? Die inbreng kan een handvat zijn voor het parochiebestuur bij het bepalen van toekomstig beleid. Het is uiteindelijk aan het parochiebestuur om richting te geven aan de resultaten van de enquête en de uitwerking van de thema’s.

De thema’s zijn:
•    Aandacht voor levensvragen.
•    Hoe bereiken we randparochianen?
•    Aanbevelen van de katholieke kerk. Meer naar buiten treden.
•    Hoe vergroten we de betrokkenheid van jongeren?
Spreekt één van de thema’s u aan en zou u willen meedenken in een werkgroep, laat het ons dan vooral weten. Samen met u kijken we hoe dit verder kan worden opgepakt. In onze optiek zou de werkgroep (grootte ca. 6-9 personen) 4 á 5 keer bij elkaar komen met als resultaat een notitie in de vorm ‘praatstuk’ dat door het parochiebestuur wordt opgepakt.

Tenslotte
Graag willen we u en de leden van de werkgroep bedanken voor de medewerking. Met name willen we Gerben Bokma bedanken voor zijn tomeloze inzet om de enquête technisch gerealiseerd te krijgen. U kunt hier doorklikken naar de presentatie van de resultaten. Wilt u liever een geprinte versie ontvangen, laat het ons even weten. Dan zorgen we dat u die ontvangt.
Door corona zijn we enorm teruggeworpen in het ‘kerk zijn’, samen met u hopen we dat het tij in 2021 keert en dat spoedig weer normaal contact in en rond de kerk mogelijk is.

Namens de stuur- en werkgroep ‘Het Verschil’
Agaath Erich – 050 501 45 95 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Hilde de Boer – 0592 54 15 32 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
Alexander Wenker – 06 204 99 309 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

H. Franciscus | Actueel

H. Franciscus | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­